Jedzona przez nas żywność ma olbrzymi wpływ na nasze codzienne samopoczucie, kondycję i zdrowie. Jeśli odżywiasz się w prawidłowy sposób, Twój organizm staje się silniejszy, łatwiej radzi sobie z różnego rodzaju zagrożeniami i chorobami.

Niestety oferowane przez większość sklepów wędliny i inne przetwory mięsne trudno uznać za produkty zdrowe. Tego typu wyroby pełne są roślinnych wypełniaczy, różnej maści stabilizatorów zatrzymujących w mięsie wodę, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Oczywiście na rynku dostępne są również tzw. domowe wędliny wyrabiane w sposób tradycyjny, ale nie można kupić ich w każdym sklepie, a ich ceny są na ogół wyższe od cen wędlin masowej produkcji.

Zawartość mięsa w 100g produktu

wędlinyJednym z najprostszych sposobów na określenie jakości wędliny jest sprawdzenie zawartości mięsa w 100g gotowego produktu. W przypadku wysokiej jakości wędlin domowych do przygotowania 100g produktu zużywa się więcej niż 100g surowego mięsa. W przypadku tanich wędlin z marketu zawartość mięsa w 100g produktu może oscylować w granicach 70-90 procent. Oznacza to, że pozostała masa wędliny to woda i innego rodzaju wypełniacze związane w mięsie poprzez specjalne rodzaje substancji stabilizujących. Oczywiście w sprzedaży znajdziemy również wędliny jeszcze gorszej jakości, o niższej zawartości mięsa, a także produkty z tzw. MOM, czyli z mięsem oddzielonym mechanicznie, które nie ma większej wartości odżywczej – to zmielone na miazgę resztki mięsa, ścięgien i błon.

Tekstura i kolor wędliny

Do produkcji tańszych gatunków wędlin używa się dużych ilości stabilizatorów (substancji wiążących wodę) i innych rodzajów wypełniaczy, przede wszystkim białek roślinnych, co od razu przekłada się na charakterystyczną, foliową teksturę wędliny oraz jej blady kolor. Dobrej jakości domowe wędliny będą wyróżniały się naturalną, kruchą strukturą mięsa, wyraźnie widocznymi włóknami i intensywnym, świeżym kolorem. Tradycyjnie wyrabiane domowe wędliny będą również mniej nasączone wodą, co jest pochodną sposobu ich produkcji, przede wszystkim procesu wędzenia, podczas którego wędlina w naturalny sposób ulega podsuszeniu.

Jeśli liczy się dla Ciebie nie tylko cena, ale i jakość żywności, którą podajesz swoim najbliższym, staraj się szukać wędlin wyprodukowanych z dobrej jakości mięsa, wolnych od substancji stabilizujących i innych wypełniaczy, które mają zamaskować gorszą jakość wyjściowego surowca. Co warte pokreślenia, dobrej jakości wędliny nie muszą być przesadnie drogie. Jeśli nie chcesz przepłacać, sprawdź domowe wędliny w sklepie zdziadapradziada.pl. Sklep zajmuje się sprzedażą tradycyjnie wyrabianych produktów spożywczych różnych typów, w tym kiełbas, wędlin i różnego rodzaju przetworów mięsnych.