Kawa mielona – ponadczasowy trunek wielu Polaków

Kawa mielona to w Polsce napój, który cieszy się ogromną popularnością. Ponad połowa miłośników tego trunku sięga właśnie po mielone ziarna. Duży udział w budowaniu tejże sławy odgrywa fakt, iż do jej przygotowania nie jest potrzebny specjalny młynek do kawy, jak dzieje się to w przypadku kawy ziarnistej. Takie rozwiązanie jest nie tylko szybkie – przyrządzenie swojego ulubionego trunku o poranku zajmie nam dosłownie chwilę, ale również wygodne. Nie musimy bowiem martwić się kupnem urządzenia do mielenia oraz jego przechowywaniem, co w przypadku małych mieszkań jest sprawą szczególnej rangi. To jeszcze nie koniec zalet, jakimi charakteryzuje kawa mielona. Idealnie bowiem sprawdza się w podróży, kiedy zabranie ulubionego sprzętu do parzenia okazuje się niemożliwe. Te wszystkie atuty przemawiają zatem o korzyściach picia zmielonych ziaren – zarówno w domu, jak i na wyjeździe.

Różne rodzaje kaw

kawa mielona

Każda dostępna w sprzedaży kawa mielona różni się składem, stopniem palenia oraz metodą mielenia, co sprawia, że może być użytkowana w różnych urządzeniach do parzenia. Każda z powszechnie wykorzystywanych technik przyrządzania wymaga od użytkownika wiedzy, na temat odpowiedniego zmielenia ziaren. W rezultacie, wielu producentów tego trunku mieli swoje kawy pod odpowiednie metody, a informacje na ten temat umieszcza na opakowaniu z jednoczesną adnotacją, do jakich metod parzenia nadaje się konkretny produkt. W sprzedaży, zarówno stacjonarnej, jak i internetowej nie brakuje różnorodnych propozycji. Dostępne są bowiem wysokiej jakości kawy mielone pochodzące zarówno od renomowanych firm, jak i marek, które dopiero wkraczają na rynek. Idealne do tradycyjnego parzenia, jak również w ekspresach ciśnieniowych czy czajniczkach mokka.

O czym należy pamiętać?

Szukając kaw mielonych do ekspresów ciśnieniowych lub kawiarek, musimy zwrócić uwagę, aby użyte ziarna były bardzo drobno zmielone. Jeśli zatem jesteśmy wymagającymi smakoszami tego trunku, alternatywą może być kupno młynka do kawy i samodzielne ich mielenie bezpośrednio przed podaniem.