Zalety oleju kokosowego

Wśród wielu substancji naturalnych, które można stosować zarówno w pielęgnacji, kosmetyce, jak również i równoważeniu zdrowej diety i kuchni, olej kokosowy stoi na jednym z pierwszych miejsc, jeśli chodzi o użyteczność i popularność. Nie każdy olej tego rodzaju ma jednak takie same właściwości, a jego stosowanie powinno być zawsze dopasowane do rezultatów, które oczekujemy. Bardzo wiele osób uważa, że olej kokosowy ma tylko pozytywne cechy, a przez to zwyczajnie nadużywa go, szczególnie jeśli chodzi o zastosowanie wewnętrzne. Tymczasem, jak każdy produkt, również on ma swoje wady, które jednak – co istotne – wynikają tylko z przesady w stosowaniu. Sprawdźmy zatem, jakie zalety ma ten niezwykły olej oraz czy zależą one również od jego rodzaju.

Zależnie od… formy!

olej kokosowy

Warto pamiętać, że nie każdy rodzaj oleju kokosowego jest warty tyle samo. Przede wszystkim za najzdrowszy uważa się olej nierafinowany, czyli nieprzetwarzany w wysokiej temperaturze. Ma on znacznie krótszy okres przydatności do spożycia i stosowany jest przede wszystkim w celach kosmetycznych, aczkolwiek bywa używany również w kuchni. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach i smak. Z kolei olej rafinowany jest zwykle tańszy, ponieważ został już wstępnie przetworzony. Ma podobną konsystencję, ale z uwagi na brak zapachu i mocnego, kokosowego smaku poleca się go do stosowania przede wszystkim w kuchni. Posiada jednak o wiele mniej korzystnych właściwości, właśnie z uwagi na proces, którego został poddany przy produkcji.

W diecie – ale bez przesady!

Jak we wszystkim, tak i w stosowaniu oleju kokosowego warto zachować po prostu rozsądek. Zbyt duże ilości spożywanego oleju mogą negatywnie wpływać na zdrowie, bo olej kokosowy tylko w pewnych dawkach działa przede wszystkim w sposób pozytywny. Olej dobrze jest spożywać w trakcie posiłków; dla dorosłej osoby maksymalna dawka to do 4 łyżek oleju. W takiej dawce będzie on wpływał pozytywnie na cholesterol, podnosił odporność organizmu, redukował problemy z nerkami czy układem pokarmowym. Olej można stosować przede wszystkim jako dodatek do sałatek czy rozmaitych koktajli.

Stosowanie zewnętrzne

O wiele częściej obecnie olej kokosowy stosowany jest zewnętrznie. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że posiada on sporo kwasów tłuszczowych nienasyconych, jest wolny od konserwantów, a dodatkowo działa nawilżająco oraz kojąco. Sprawdzi się np. przy przeciwdziałaniu oraz redukcji rozstępów w okresie ciąży i po porodzie, ale może być stosowany również do kojenia lekkich stanów zapalnych skóry i wszelkich podrażnień oraz miejscowych przesuszeń.