Najbardziej popularne rodzaje włoskiej kawy

Czym się różni Caffe Espresso od Caffe Macchiato? Jak smakuje profesjonalnie przygotowana Caffe Latte? Zapraszamy do lektury, w której opisujemy najbardziej popularne rodzaje kaw.

Espresso

kawa włoskaKażdy rodzaj włoskiej kawy, tworzony jest na bazie aromatycznego i esencjonalnego espresso, czyli ciemnej i intensywnej esencji, powstałej w skutek wypalania ziaren w bardzo wysokiej temperaturze. Taki rodzaj napoju podaje się zwykle w niewielkiej, białej filiżance. Kawa zajmuje tutaj połowę naczynia i bez wątpienia taka ilość wystarczy aby pobudzić cały organizm. Niektóre kawiarnie serwują espresso razem ze szklanką wody, aby móc oczyścić kubki smakowe w jamie ustnej i delektować się bogatym aromatem, jaki daje oryginalna kawa włoska.

Caffe Cappuccino

Do tej metody zaparzania kawy, wykorzystuje się dużą ilość spienionego mleka, które stanowi tutaj ponad ¾ ilości napoju. Według włoskich standardów, mleko powinno być przygotowane w taki sposób, aby na szczycie kremowej piany nie pojawiały się przezroczyste bąbelki. Ta nietuzinkowa kawa włoska, ozdobiona jest często płatkami czekolady lub kakao, z którego bariści tworzą oryginalne wzory. Nazwa Cappuccino pochodzi od koloru habitów włoskich zakonników - Kapucynów.

Caffe Macchiato i Caffe Latte

Kawa włoska, którą od Espresso różni jedynie niewielka ilość mleka. Macchiato znaczy splamiona, więc i tak dominujący tutaj jest smak intensywnej, dobrze wypalonej kawy. Mleko w Macchiato powinno być ciepłe, spienione i nie powinno wypełniać filiżanki aż po sam brzeg. Caffe Latte zaś, to kawa włoska, którą podaje się w wysokiej i wąskiej szklance, aby móc podziwiać jej piękne i gładkie, trzy warstwy. Latte składa się z ciepłego, podgrzanego na parze mleka, ciemnego espresso, zwieńczonego pokaźną warstwą spienionego mleka.

Cafe Frappe

Dobre rozwiązanie na gorące dni, podczas których Włosi szukają orzeźwienia i jednoczesnego pobudzenia organizmu. Podawana w wysokich szklankach, najczęściej ze słomką i ewentualnie dodatkiem lodów śmietankowych. Frappe to połączenie intensywnego espresso, wody i spienionego mleczka. Najczęściej kupowana w ciągu dnia, idealna jako trzecia lub czwarta kawa włoska.

Włosi to najsłynniejszy naród entuzjastów picia kawy, dlatego jeśli chcesz spróbować oryginalnego i wyjątkowego smaku, koniecznie napij się kawy wypalanej we Włoszech, a jeśli to możliwe, zasmakuj na przykład profesjonalnie przygotowanego Espresso, w prawdziwej włoskiej kawiarni.