Praca w branży spożywczej oraz gastronomicznej wiąże się z regularnym kontaktem z jedzeniem. Wymaga więc dołożenia wszelkich starań, co do odpowiedniego przechowywania sprzedawanego pokarmu. Samo pilnowanie terminów ważności to za mało - produkty spożywcze powinny być również przechowywane w odpowiedniej temperaturze.

witryny chłodnicze

Na szczęście w dzisiejszych czasach nie jest trudno podołać temu zadaniu. W asortymencie różnych firm odnaleźć można specjalne regały, szafy, lady oraz witryny chłodnicze, przystosowane do przechowywania między innymi mięs, ryb, nabiału, sałatek, ciast, czy innych produktów przetworzonych. W sklepach spożywczych i lokalach gastronomicznych najczęściej spotkać można witryny chłodnicze(np. te od Ladex.com.pl). Nic dziwnego, szeroki wachlarz różnych modeli do wyboru sprawia, że każdy przedsiębiorca będzie mógł znaleźć odpowiednią witrynę chłodniczą dla siebie. Występują one bowiem w różnych rozmiarach, aby można było wybrać taką o dogodnej pojemności dla lokalu. Tego rodzaju urządzenia chłodnicze mogą charakteryzować się chłodzeniem grawitacyjnym lub chłodzeniem wymuszonym. Zakres temperatur dla chłodzenia grawitacyjnego to zwykle +2°C ÷ +8 °C. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, są odporne na uszkodzenia oraz obciążenia, dzięki czemu mogą posłużyć przez wiele lat. Witryna chłodnicza to jednak nie tylko doskonały sposób na zadbanie o odpowiednią temperaturę dla sprzedawanych produktów spożywczych, ale również świetny sposób na ich efektowną ekspozycję. Wysokiej jakości szyby przednie takich witryn oraz regulowana wysokość półek pozwalają na dogodne zaprezentowanie produktów klientowi. Witryny występują również w różnych opcjach kolorystycznych, dzięki czemu można nie tylko dobrać kolor witryn do kolorów firmy, ale również uczynić z takiej witryny element dekoracyjny sklepu lub lokalu.