Afrykańskie źródło witamin, ze świętego drzewa masłowca

Wśród składników eko kosmetyków, szczególne miejsce zajmuje masło shea. Pozyskiwane jest z owoców drzewa masłowca, występujących wyłącznie w Afryce. W tamtym rejonie, jest uznawane za magiczne, ze względu na swoją długowieczność. Sam zbiór również traktowany jest jak wielkie święto i bardzo przestrzega się pewnych obrzędów i tradycji. Jedną z nich jest np. zjedzenie przed zbiorem posiłku z masłem shea. Dodatkowo ze względu na świętość drzewa owoce mogą być zbierane wyłącznie rękami kobiet.

Masło shea w kosmetyce

Masło sheaMasło shea jest dość drogim kosmetykiem, ale z drugiej strony tańszym niż np. olej arganowy. Właściwości ma natomiast bardzo podobne, zarówno w kuchni jak i w kosmetykach. Dzięki temu jest bardzo powszechnie używany. Jego główne wykorzystanie to kosmetyki nawilżające. Jest głównym składnikiem wielu balsamów, maseł do ciała, odżywek i masek nawilżających do włosów. W kosmetyce można go spotkać także w pomadkach zwłaszcza ochronnych oraz m.in. w emulsjach na podrażnienia, gdyż masło shea wykazuje także właściwości łagodzące. Jest bogatym źródłem witamin. Jak większość wartościowych tłuszczy roślinnych posiada witaminy A i E odpowiadające za prawidłowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Ciekawym składnikiem masła karite jest także witamina F. Jest to tzw. witamina rozluźniająca. Działa w organizmie relaksująco oraz odprężająco i rozkurczowo, wykorzystując tę właściwość zaczęto dodawać masło shea do olejków do masażu.

Czy każde masło shea jest takie samo?

Podobnie jak w przypadku oleju kokosowego na rynku można spotkać masła shea w wersji nierafinowanej i przetworzonej, rafinowanej. W naturalnej odsłonie ma lekko orzechowy smak i delikatną kremową barwę oraz kremową konsystencję. Jednym minusem masła shea jest niestety to, że może wywoływać alergię. Rafinowane masło shea jest poddane obróbce chemicznej, traci wiele właściwości odżywczych, ale traci dość specyficzny zapach i nie traci właściwości nawilżających. Każda z opcji ma swoje plusy i minusy i w zależności od zapotrzebowania są wykorzystywane w różnym stopniu.

Ciekawsze wykorzystanie masła karite

Co ciekawe naturalne masło shea w postaci nierafinowanej jest świetnym konserwantem i bardzo dobrze zatrzymuje świeżość produktów w nim zanurzonych. Ponadto Masło shea może być wykorzystywane przy konserwacji i czyszczeniu mebli. Ze względu na tłustą konsystencję trzeba włożyć sporo pracy w wyczyszczenie nim drewnianych mebli. Zdecydowanie jednak tak wypolerowane meble odwdzięczą się pięknym wyglądem i dłużej zachowają pierwotny wygląd.

Niezależnie od zastosowania, masło shea jest produktem wartym zakupu. Z łatwością można to zrobić, wybierając sklep EcoSpa: https://ecospa.pl/kategoria/oleje-i-masla/maslo-shea.