Chleb na zaczynie
chleb

W wielu domach chleb wciąż jest podstawą wielu posiłków- zarówno śniadań, jak i kolacji. Pieczywo zabieramy ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczki. To najszybszy i najprostszy sposób, aby coś przekąsić. Mamy za sobą długą tradycję pieczenia chleba. Nasze pieczywo jest uznawane za jedno z najlepszych na świecie, zatem jest się czym chwalić (mowa tu o egzemplarzach robionych na zakwasie, z dobrej maki). Tanie, sklepowe chleby warto zastąpić czasem własnym pieczywem. Upieczenie takiego pachnącego bochenka wcale nie jest trudne. Zapraszam po przepis na pyszny chleb, który zawsze się udaje. Aby upiec prawdziwe pieczywo potrzebny jest zaczyn. Do jego wykonania potrzebujemy: -90 g mąki -60ml wody -paczka suchych drożdży (sprzedawane są po 75 g) -łyżka cukru -ćwierć łyżeczki soli Składniki potrzebne do wyrobienia ciasta na chleb: -zaczyn -pół kilograma mąki chlebowej -100 ml wody (powinna być ciepła) -200 ml mleka -pół łyżki cukru -dwie łyżeczki soli -dwie łyżki oleju rzepakowego (lub sezamowego, w zależności od preferencji). Składniki na polewę, która po upieczeniu stworzy chrupiąca skorupkę: -paczka suchych drożdży -pół szklanki wody -łyżka cukru -łyżka oleju rzepakowego -pół łyżeczki soli -150 g mąki ryżowej Na początek mieszamy drożdże z ciepłą woda. Woda nie może być gorąca, ponieważ zabije drożdże. Dodajemy cukier i czekamy, aż drożdże zaczną „pracować”. Po pojawieniu się bąbelków świadczących o aktywności drożdży należy dodać resztę składników, wyrobić z nich ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Następnie gotowy zaczyn wkładamy do miski, dodajemy mleko, wodę, cukier, olej, sól i stopniowo dodawać mąkę mieszając całość za pomocą miksera do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto powinno  ładnie odchodzić od ścianek miski, nie może kleić się do rąk. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie musimy uformować bochenek. Kolejny krok to przygotowanie polewy. W tym celu łączymy wszystkie składniki. Polewa nie może być ani zbyt gęsta, ani rzadka (powinna przypominać w konsystencji gęstą śmietanę).  Chleb smarujemy gotową polewą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około godzinę. Chleb jest przepyszny, ma chrupiąca skórkę i jest baaardzo pożywny.