gluten

 Coraz więcej z nas cierpi na alergie i różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Wśród białek, które silnie uczulają są białka odzwierzęce, które znajdują się np. w mleku krowim i kurzych jajach. Jednym z najsilniej alergizujących białek jest również gluten, czyli białko, które występuje w roślinach- pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Niektórzy cierpią na wysoką nietolerancje glutenu, czyli chorobę zwana celiakią. Ma ona podłoże genetyczne i  nie jest uleczalna. Pacjenci z nietolerancją pokarmową muszą na stałe wyeliminować określone produkty ze swojej diety, jeże chcą cieszyć się dobrą formą i zdrowiem. Tak samo musza postępować osoby z silną alergią. Chorzy ludzie często nie wiedzą o swojej przypadłości i przez wiele lat pozostają niezdiagnozowani. Tymczasem, jest kilka objawów, które mogą być wskazówką i powodem do wykonania stosownych badań. Do objawów należą: -bole brzucha -nietolerancja laktozy (białka występującego w mleku) -wzdęcia -nieudane ciąże -zapalenie jelit -krzywica -zbyt wczesna osteoporoza -cukrzyca -niektóre choroby tarczycy -zapalenie błon śluzowych żołądka -nerwowość, kłopoty w nauce, schizofrenia, zapominanie, niemożność skupienia się Bywa, ze objawy są nieco inne, lub o słabym natężeniu. Z tego powodu lekarze często nie potrafią podać jasnej przyczyny złego samopoczucia i nie biorą nawet pod uwagę możliwości wystąpienia nietolerancji pokarmowej. Jeżeli już takowa zostanie zdiagnozowana, pacjent koniecznie musi zastosować dietę bezglutenową. Niektórzy stosują ją bez wyraźnego powodu, aby usunąć co jakiś czas z organizmu nadmiar alergenów. Podczas diety należy bezwzględnie unikać produktów, które mają w swoim składzie gluten. Chorzy są niestety skazani na przyrządzanie posiłków w domu, ponieważ nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy dany produkt został przyrządzony rzeczywiście bez udziału zbóż. Jeżeli masz jakieś objawy mogące świadczyć o celiakii, koniecznie skonsultuj to ze swoim lekarzem. Produkty, które bezwzględnie musisz odstawić to: -mąka pszenna -mąka żytnia -kaszka manna -płatki i otręby owsiane -kasza jęczmienna