soki

Nasze organizmy są zanieczyszczone toksynami pochodzącymi z jedzenia, powietrza i wody. Przetworzona żywność, mnóstwo chemii w otoczeniu, trujące plastiki, spaliny, czy środki odkażające w wodzie pitnej dostarczają nam całego mnóstwa metali ciężkich, wolnych rodników i innych związków, które niszczą stopniowo nasze zdrowie. Regularne oczyszczanie organizmu ze „śmieci” może w dużym stopniu pomóc w regeneracji ciała, pobudzić układ immunologiczny i spowolnić procesy starzenia. Oczyszczanie powinno być powtarzane cyklicznie co kilka tygodni. Zbędne pierwiastki możemy usunąć za pomocą świeżych soków. Jest to sposób bezpieczny, który w żadnym wypadku nie obciąża organizmu, dlatego może być stosowany w każdym wieku. Nie wymaga żadnej restrykcyjnej diety. Spróbujcie, a zobaczycie, że w krótkim czasie poprawi się wygląd skóry, włosów, paznokci, poprawi się trawienie i przemiana materii. Kuracja sokami nie tylko pomaga pozbyć się tego, co szkodliwe, ale dostarcza do organizmu witaminy i minerały. Sok z marchwi i jabłek Marchew jest cennym źródłem betakarotenu, który ma świetny wpływ na skórę, a także poprawia jakość widzenia. Jabłka mają w sobie pektyny odpowiedzialne za dobre trawienie. Dzięki nim poprawia się perystaltyka jelit, co ma kluczową rolę w procesie pozbywania się toksyn. Do przygotowania soku wystarczy taka sama ilość marchwi i jabłek. Sok przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Nie powinien stać dłużej niż 24 godziny. Sok buraczany Świeże buraki mają silne właściwości oczyszczające, dlatego idealnie nadają się do detoksu. Sok z surowych buraków należy zmieszać z sokiem z marchewki i ogórków w proporcji 2:1:1. Taką mieszankę należy popijać przez dwa tygodnie (minimum jedną szklankę dziennie). Sok z cytryny Każdy dzień zaczynaj od szklanki wody ze świeżą cytryną. Zawiera ona witaminę C (kwas askorbinowy), która pobudza procesy obronne organizmu. Sok pomidorowy Wyciśnij sok z kilograma pomidorów i zmieszaj ze szczyptą chili. Sok skutecznie oczyści krew, usunie wolne rodniki i uzupełni niedobory witamin i minerałów. Z kolei chili pobudzi krążenie, trawienie i przyspieszy metabolizm.