Jak wybrać najlepszy grill gazowy?

W okresie letnim bardzo wiele osób uwielbia spędzać wolny czas na świeżym powietrzu, ponieważ dopisuje wówczas wspaniała pogoda. Przed nadejściem ciepłych dni warto zaopatrzyć się w grilla, który pozwala na przyrządzanie smakowitych i aromatycznych potraw. Taki sprzęt powinien być przede wszystkim wytrzymały i łatwy w użytkowaniu. Doskonałym wyborem jest zwłaszcza grill gazowy, ceniony ze względu na wysoką funkcjonalność.

Sposób działania i zalety grilla gazowego

Grill gazowy Weber

Większość dostępnych na rynku grilli gazowych jest zasilanych propanem, a tylko nieliczne działają na gaz ziemny. Tego rodzaju urządzenia mogą oddawać ciepło albo poprzez płomień, albo też pośrednio poprzez ogrzewanie specjalnego ceramicznego brykietu, ewentualnie kamieni z lawy wulkanicznej. Podstawowym ich atutem jest wyjątkowo krótki czas przyrządzania dań, co wynika z szybkiego rozpalania się i nagrzewania. Wystarczy jedynie przekręcić pokrętło (podobne do tego, które znamy z kuchenek) i wcisnąć przycisk zapalarki, aby za moment cieszyć się właściwą temperaturą. Na takiej właśnie zasadzie działa bardzo popularny w naszym kraju grill gazowy Weber. Kolejną zaletą omawianych urządzeń jest niski koszt użytkowania - przede wszystkim z uwagi na niewielkie zużycie gazu w trakcie eksploatacji. Nie bez znaczenia jest również fakt, że umożliwiają one swobodne kontrolowanie temperatury za pomocą pokrętła, które służy do regulowania wielkości płomienia. W ten sposób łatwo można wpływać na temperaturę potraw, nadając im niepowtarzalny smak. Ostatnim kluczowym atutem, jaki posiada grill gazowy Weber i inne podobne sprzęty jest ponadprzeciętna soczystość przygotowanych mięs. Białko na ich powierzchni szybko się bowiem ścina, przez co wszelkie soki są zatrzymywane wewnątrz struktury. Jednocześnie mięso pozostaje niesamowicie kruche.

Parametry o największym znaczeniu

W przypadku wyboru grilla gazowego należy koniecznie zwracać uwagę na kilka istotnych elementów. Po pierwsze liczy się jego wielkość - musi być ona ściśle uzależniona od liczby osób, które przeważnie będą brały udział w grillowaniu (im jest ich więcej, tym wymagany jest większy ruszt). Po drugie ważna jest sama konstrukcja urządzenia. Zaleca się, aby posiadało ono dodatkowe półeczki i blaty, które doskonale nadadzą się do przygotowywania dań i ich nakładania na talerze. Taki jest właśnie wspomniany grill gazowy Weber. Oto pozostałe pożądane parametry:

  • rodzaj sprzętu - jeśli zależy nam na solidności, wybierzmy stacjonarny, a jeśli na mobilności turystyczny
  • moc - najlepiej około 8 kW
  • renoma producenta - znane i cenione marki oferują zazwyczaj lepsze jakościowo konstrukcje (np. ze stali nierdzewnej)
  • przeznaczenie - do użytku w warunkach domowych wystarczy model o średniej wielkości i funkcjonalności