Najlepsze kawy – włoskie?
kawa ziarnista

Dla wielu osób najlepsza kawa to ta włoska – jednocześnie jednak często nie zagłębieni w temat kawosze zdają się uważać, że kawa po prostu rośnie we Włoszech. Tymczasem tak nie jest, i warto mieć świadomość, co oznacza zwrot „włoska kawa” oraz dlaczego uważa się ją w niektórych środowiskach za absolutnie najlepszą i najsmaczniejszą. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że w Polsce możemy spróbować różnych rodzajów kawy kupnej pochodzącej z Włoch, np. kawy ziarnistej Lavazza – jednocześnie dobrze jest jednak pamiętać, że kawa ta musi być właściwie przyrządzona. We Włoszech przywykło się do pewnych zwyczajowych form zarówno jeśli chodzi o palenie kawy, jak i jej późniejsze przyrządzanie – sprawdźmy, jak się to robi i dlaczego kawa włoska jest tak smaczna.

Nie tylko espresso

Podstawową o najbardziej „włoską” kawą zdecydowanie jest espresso, które przygotowuje się w bardzo skoncentrowanej formie, z niewielką ilością wody. W takim przypadku kawa ziarnista Lavazza jest pita przede wszystkim w czasie sjesty, czyli w okresie popołudniowego odpoczynku. Jest ona dość mocna i przeznaczona do wypicia właściwie na dwa łyki. Na jej podstawie jednak robi się różne inne kawy, najczęściej dodając do nich mleko w różnych proporcjach, o różnej tłustości, a także w różnej formie – np. ciepłej albo spienionej. Tak powstaje m.in. americano, robione z podwójną ilością wody, latte z mlekiem, macchiato z ciepłym mlekiem w niedużej ilości czy pomieszanie tych gatunków, czyli latte macchiato, z ciepłym mlekiem, espresso i pianą.

Różne metody palenia

Jako że krzewy pozwalające na pozyskanie kawy nie rosą we włoskich warunkach, to kawa ziarnista Lavazza najpierw jest importowana do kraju w formie świeżych, zielonych ziaren. Następnie jest palona różnymi metodami oraz w różnych warunkach – im lepsze są sprzęt i umiejętności, tym smaczniejsza kawa wychodzi w rezultacie. Kawa ziarnista Lavazza na północy Włoch będzie lżej paloną arabiką z ewentualnie niewielką ilością robusty. Z kolei na południu kraju najbardziej charakterystyczna jest kawa mocno palona, a dodatkowo gorzka, bo z większą domieszką robusty.