Rodzaje korków w winiarstwie

Doświadczeni winiarze wiedzą, jak ważna jest jakość i rodzaj korka, którym jest zatykana butelka wina. Korek wpływa na smak, zapach oraz jakość i aromat wina, dlatego trzeba zwracać uwagę na surowiec, z jakiego został wyprodukowany.

Naturalne korki do wina (pozyskiwane z kory drzew) weszły do użycia dopiero w VIII wieku. Wcześniej zatykano butelki w inny sposób, np. za pomocą kołków wykonanych z drewna bądź wykorzystując drewnianą żywicę. Bardzo często tworzono korki do win z kory dębowej, dopiero później zaczęto importować je z krajów Ameryki Południowej, gdzie rosną drzewa korkowe. Dzisiaj wino zamykane jest innymi sposobami, często także za pomocą syntetycznych korków do wina. Jakie cechy posiadają określone modele korków?

Naturalne

Jest to najbardziej rozpowszechniony typ korków do wina. Wcale nie jest tak łatwo uzyskać korek bez skazy, ponieważ do jego powstania potrzebny jest idealny kawałek kory - bez pęknięć lub innych uszkodzeń. Naturalne korki do wina mają wciąż najwyższą jakość i pozwalają dojrzewać trunkowi w bezpiecznych warunkach. Taki typ zamknięcia należy też do zdecydowanie najdroższych. Wpływa na to ma sposób produkcji, ale też fakt, że plantacje drzew zaczynają przynosić zysk dopiero dwadzieścia lat po zasadzeniu, a więc korzyści spływają tak naprawdę dopiero na drugie pokolenie plantatorów. Z tego powodu plantacje są dziedziczone w obrębie rodziny i przekazywane dzieciom, a następnie wnukom. Naturalne korki do wina są wykorzystywane w tych najlepszych trunkach.

korki do wina

Warstwowe

To również rodzaj naturalnych korków, jednak już gorszej jakości. Ten rodzaj jest tworzony z resztek i odpadków, które pozostają po produkcji wyżej opisanych korków. W pierwszej kolejności w fabryce powstaje specjalny granulat z kory, który następni służy do sklejania ze sobą dwóch, trzech warstw ścinek. Trudno tu oczekiwać najwyższej jakości, ale wciąż jest to bardzo dobry sposób na zamykanie butelek, który umożliwia leżakowanie i dojrzewanie wina. Można spotkać je w nieco tańszych winach.

Aglomerowane

Tutaj wykorzystywane są najmniejsze ścinki i resztki poprodukcyjne. Wszystkie odpadki są mielone, a następnie klejone w odpowiedni kształt. To najtańszy odpowiednik korków naturalnych, ale też najniższej jakości. Nie można używać ich do win, które wymagają dłuższego leżakowania - w przeciwnym razie wino po prostu się zepsuje.

Syntetyczne

Dość powszechnie stosowane, najczęściej występują w Ameryce. Zamykają bardzo szczelnie i zupełnie uniemożliwiają dojrzewanie wina. To najlepszy sposób zamykania win musujących, ponieważ ich szczelność uniemożliwia ucieczkę cennych bąbelków. Syntetyczny korek do wina to dobre rozwiązanie dla początkujących winiarzy, którzy mogą mieć jeszcze problem z prawidłowym używaniem naturalnych odpowiedników.