Patery to naczynia znane i wykorzystywane przez ludzkość od wieków. Od setek lat goszczą na stołach królów i książąt, szlachciców i magnatów. Dziś dostępne dla wszystkich, zdobywają coraz większą popularność jako element dekoracji stołów i parapetów. Umiejętne dobranie patery do stołu pozwoli nam stworzyć kompozycję dającą efekt bogatego i pełnego wystroju. Niestety wybór odpowiedniego naczynia często stanowi problem - dziś pomożemy Ci go rozwiązać.

Rodzaje pater

Obecnie na rynku możemy znaleźć niezliczone wariacje każdego dosłownie towaru czy usługi. Nie inaczej jest z paterami. Można je bowiem podzielić ze względu na materiał wykonania, piętrowość czy zastosowanie. Biorąc pod uwagę materiał wykonania, możemy znaleźć patery wykonane z porcelany, metalu czy szkła. Wśród nich do wyboru mamy patery pojedyncze i piętrowe, które doskonale nadają się na większe imprezy jak urodziny czy wesela. Ostatecznie dojdziemy do wyboru pomiędzy paterami z kloszem i bez i to na nich skupimy się w dzisiejszym wpisie.

Patery z kloszem

Wybór patery z kloszem często motywowany jest ochroną ciasta lub owoców przed czynnikami zewnętrznymi. Nikt przecież nie lubi, kiedy na pyszne muffinki, ciastka, torty czy owoce siadają nam muchy i inne owady. Przykrycie słodkości kloszem sprawi, że nasze łakocie będą bezpieczne co szczególnie ważne, jeśli wybieramy się na piknik lub imprezę w plenerze. Co ważne patery z kloszem dobrze prezentują się w roli kuchennej ozdoby, pasując przy tym praktycznie do każdego rodzaju sprzętu kuchennego i kolorystyki, jaką możemy mieć w kuchni. Warto podkreślić, że patery z kloszem z przyczyn oczywistych występują z reguły jedynie w wariancie jednopiętrowego naczynia. Bardzo ciekawe wariacje pater z kloszami można znaleźć na https://szkloidekoracje.pl/pl/c/Patery-z-kloszem/62.

Odkryte patery

Patera z kloszemW opozycji do patery z kloszem mamy te odkryte. Ich niewątpliwą zaletą jest świetna wręcz ekspozycja ewentualnej zawartości. Nie ważne czy położymy na nią świeże owoce, czy wytworne ciasta i torty - odpowiednia patera wyniesie je ponad tło i skupi na nich uwagę co zresztą świetnie widać na zdjęciach i filmach, w których to bardzo często korzysta się z tego właśnie efektu. Nie możemy jednak nie wspomnieć o potencjalnych wadach tego wyboru. Jest ich niewiele, jednak warto je wymienić. Przede wszystkim w przeciwieństwie do patery z kloszem, wariant bez pokrycia nie osłoni jedzenia przed owadami i czynnikami zewnętrznymi. Co więcej, co dla niektórych może być ważne - przenoszenie ciast czy owoców na patrze bez klosza może grozić wypadnięciem zawartości poza naczynie, szczególnie jeśli niesiemy na niej cukierki lub jabłka czy gruszki. Taka sytuacja nie ma miejsca, jeśli zabezpieczymy paterę pokrywą.